"Μαρωνιά" σε βιάζουν και'συ φτιάχνεις τα νύχια σου,
Όχι να με δεις,
Όχι για να βρεις τα δίκια σου,
Αυτοί σε ξεπουλάνε όση ώρα καλοπίζεσαι,
Είστε μια παρέα και μονάχη ξεφτιλίζεσαι..
Ηθικό δίδαγμα Kormakitis.net- "Οταν σε κλωτσάει ο γαίδαρος μήν ανταποδίδεις το κλώτσημα, γιατι θα είσαι 2 φορές γαίδαρος!!"
"Lithratis says..." - Ζήτω τα παράλογα, ζήτω η Μαρωνιά..."
:: Ζωντανά Στοιχήματα!
Kormakitis Webportal - Maronites Of Cyprus: Forums
Kormakitis Webportal :: View topic - Όλα τα ρήματα της Γλώσσας μας στον ενεστώτα αρχίζουν από π;
Posted: Mon Apr 16, 2007 1:05 pm Post subject: Όλα τα ρήματα της Γλώσσας μας στον ενεστώτα αρχίζουν από π;
Στο τελευταίο μάθημα της γλώσσας μας παρατηρήσαμε ότι όλα τα ρήματα της γλώσσας μας στον Ενεστώτα (με την εξαίρεση ίσως του fkoum (σηκώνομαι/ μήπως ήταν pfkoum?) πχ paxtom, paxtop, pizri, pakol κλπ. Ρωτήσαμε διάφορους αλλά κανείς δεν γνωρίζει άλλη εξαίρεση. Μήπως ξέρει κάποιος από εσάς.
Όσα αρχίζουν από «fk» μάλλον προφέρονται από κάποιους ομιλητές με ελαφρό «π» στην αρχή και από άλλους όχι ή έχει επέλθει αλλοίωση στον τρόπο που προφέρονται οι λέξεις αυτές ενώ αρχικά υπήρχε και σε αυτές το π
Τα άλλα 3, λίνι, αγλέη, μαγιάννι, είναι πράγματι εξαιρέσεις στον κανόνα αλλά μπορεί να αποτελούν γλωσσικά δάνεια από άλλη γλώσσα.
Γνωρίζει κανείς εάν παρατηρείται το ίδιο στην Αραβική ή Αρχαία Αραβική ή στα Αραμαικά
Joined: Nov 17, 2005 Posts: 251 Location: Enschede (Netherlands)
Status: Offline
Posted: Tue Apr 17, 2007 12:35 pm Post subject:
Νομιζω οτι προκειται αρχικα για π + κ που μετα γινεται φκ, επισης μεσα σε λεξεις. Βρηκα παραδειγματα που ο ενας ομιλητης προφερει με π και ο αλλος με φ. Ειμαι στο γραφειο τωρα, εχω τα στοιχεια στο σπιτι.
Στα σημερινα κανονικα αραβικα της Αιγυπτου ο ενεστως εχει prefix bi- για ολα τα προσωπα, δεν αλλαζεται. Η προφορικη αλλαγη των συμφωνηεντων δεν υπαρχει στα κανονικα αραβικα, αλλα στα Μαραβικα υπαρχει κατα την επιροη της ελληνικης.
λινι δεν ειναι ρημα: λι- (για) + -νι (μενα), για μενα = εχω γνησιο αραβικο ειναι
αγλεη και μαγιανι δεν γνωριζω, αλλα ισως η ελληνικη γραφη μας ενοχλει εδω και εννοεις ma'a-ni = ma'a (mazi) + -ni (moy) = κρατω. Αυτο ειναι κανονικα αραβικα.
Στα αιγυπτιακα αραβικα υπαρχει 'andi = 'and (konta) + -i (mou) = εχω, στα μαραβικα λεγεται 'inti = μαζι μου στο σπιτι
Last edited by archaiologos on Tue Apr 17, 2007 8:41 pm; edited 1 time in total
Joined: Nov 17, 2005 Posts: 251 Location: Enschede (Netherlands)
Status: Offline
Posted: Tue Apr 17, 2007 9:01 pm Post subject:
Afwan! (an katalavenis..)
O Antwnis Frangiskou mou eksiyise yia to γαλεη:
'alei = 'ale (panw) + -i (mena)
ma 'alei = den ine panw mou, den me noiazi
Sygkrine me: 'alepoukra = panw se avrio, avrio nwris
lipon o kathestws exi pantote p- prefix, pou mpori na allaxti se f- me -t ke -k. Oi alles leksis den ine rimata.
Ολα τα ρήματα του Ενεστώτα στην Σάννα αρχίζουν από Π . Όσοι τα προφέρουν με Φ επιρεάζονται από την ΚΥΠΡΙΑΚΗΝ και απλά τα προφέρουν λάθος.
Οι εξαιρέσεις όπως επεσήμανε και ο αρχαιολόγος μας δεν είναι ρήματα αλλά σύνθετες λέξεις.
Macani = Μα άνι = με μένα = κρατώ η έχω
Άρα ΝΑΙ όλα τα ρήματα της Σάννα στον Ενεστώτα αρχίζουν από Π
Όπως και όλα τα ρήματα στον Αόριστο αρχίζουν από το πρώτο γράμμα του κανονικού ρήματος δηλάδή
ρούχτ=πήγα
ζήτ=ήρθα
σράπτ=ήπια
κτλ
εκτός και αν δεν είναι ρήματα όπως
Άνα=(εγώ) είμαι γίνεται κούντ =(εγώ) ήμουν
και όλα τα ρήματα στο μέλλον αρχίζουν από Τ
ττα κούν=θα είμαι
ττα ρούχ= θα πάω
ττα ζή= θα έλθω
ττα σραπ= θα πιώ
ττα στάντερ= θα περιμένω
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You can download files in this forum